Klarnet Bakımı Nasıl Yapılır?

No Comments »

Klarnetinize kendiniz de bakım yapabilirsiniz. Klarnet Kursu İzmir tarafından hazırlanan klarnet bakımı yazımızda klarnetinize nasıl kolayca bakım yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Klarnet Bakımı Nasıl Yapılır

Klarnet Bakımı Nasıl Yapılır

Klarnet Bakımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Klarnet 5 ana parçadan oluşan, üflemeliler ailesine üye nefesli bir enstrumandır. Klarnet  bek(Ağızlık), barille(Varil), üst parça, alt parça ve kalaktan oluşmaktadır. Bu bölümler zamanla kullanımdan dolayı ya da dış etkenlerden dolayı eskiyip aşınma yapabilir.  Klarnet bakımı bu noktada çok büyük bir önem taşır. Bunları engellemek  ve gecikmesini sağlamak için klarnetin günlük ve yıllık bakımları aksatılmadan düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Bu yazımızda klarnetin bakımı ve temizliği hakkında detaylı bilgilere yer verdik.

Klarnetin Günlük Bakımı Nasıl Yapılır?

Klarnet çalımının ardından ağzımızdan çıkan buhar, sıcaklık değişiminden dolayı klarnetin içerisinde sıvı halde dolaşır. Bu sebepten ötürü klarnetin çalımının ardından temizlenmesi gerekmektedir. Bunun için bir ucu kurşunlu diğer ucu bez olan bir ip alınarak klarnetin içerisine sokulur. Bezin kurşun kısımının alt bölgeden çıkmasının ardından, elle yapılan hareketlerle klarnetin içi hafif bir biçimde temizlenir. Bir diğer temizle işleminde klarnetin bütün vida içeren parçaları, perde kısımları sökülür ve gövde silinir. Gövdenin temizlenmesinin ardından perdelerin üzerinde bulunan gümüş kısımlar silinir.

Klarnetin Yıllık Bakımı Nasıl Yapılır?

Yıllık bakım yapılırken bazı kullanılması gereken malzemeler vardır. Bunlar; ispirto ocağı, silikon yapışıtırıcı, pense, güderi, badem yağı, metal plaka, tornavidadır. Bakım aşamasına geçilmeden önce klarnetin aksamları tek tek sökülür. Ardından badem yağı bir beze dökülür ve bu bez yardımıyla klarnetin yüzeyi ve aksamları temizlenir. Eğer parçalar fazla eskimişse yeni parçalar takılarak bölümler yenilenir. Öncelikle üst bölge bir tornavida yardımıyla sökülür. Burada tampon bulunur. Tampon kullanım sıklığına bağlı olarak zamanla eskimiş olabilir. Bu eskime sesin bozuk ve yanlış çıkmasına sebebiyet verir. Bu yüzden yeni bir tampon takılması faydalı olacaktır.

Tampon takılma işlemi için yenilenen tampon, yapıştırıcı silikonla mekanik parçaya yapıştırılır. Tamponu değiştirilmiş bölüm yeniden tornavida yardımıyla yerine geri takılır. Takılma işleminin tamamlanmasının ardından sağlamlığının kontrol edilmesi amacıyla ince bir kağıtla tampon kontrol edilir. Eğer ki yüzeyinde bir pürüz kalmışsa bu pürüzü gidermek amacıyla metal bir plaka kullanılır. Bu metal plaka ispirto ocağında ısıtılma işlemi görür. Isıtılan plaka, mekanizma ile tampon arasına tutturulur ve sıkıca bastırılır. Tekrar kağıtla kontrol işlemi gerçekleşir. Eğer yüzeydeki pürüz problemi ortadan kalkmışsa klarnet tekrar eski haline geri çevirilir.

Klarnet kursumuzda klarnet bakımı da yapılmaktadır. Klarnetle ve klarnet bakımıyla ilgili ayrıntılı bilgi almak isterseniz klarnet kursumuzu ziyaret edebilirsiniz.

Tags:

Author: Murat Erturgut

Comments are closed.