Klarnette Genel Onarım

Klarnette Genel Onarım için yorumlar kapalı

Gelecek vadeden bir müzisyenseniz yahut bu yolda ilerleyen bir öğrenciyseniz, öğrenmeniz gereken en önemli derslerden biri, enstrümanınıza yapacağınız uygun bakım ve muhafazanın, tutarlı ses kalitesini korumanıza ve uzun vadede tasarruf etmenize nasıl yardımcı olacağıdır. Çalmayı öğrendiğiniz enstrüman klarnet ise, enstrümanınızı nasıl iyi durumda tutacağınızı ve bir şeyin kırıldığını nasıl söyleyeceğinizi bilmek her zaman için iyidir, böylece onu hemen tamir ettirebilirsiniz. Bir klarnetçi olarak ihtiyaç duyabileceğiniz en yaygın onarımlardan bazılarını ve bunlara ne zaman ihtiyacınız olduğunu nasıl söyleyeceğinizi ele almak için bu yazımızda mühim noktaları bir araya getirdik.

Klarnet eğitimi hakkında bilgi edinmek için Buraya Tıklayın.

Ayrıca, bu onarımları mümkün olduğunca uzun süre yapmak zorunda kalmamanızı sağlamak için de klarnetinizi nasıl düzgün bir şekilde muhafaza edeceğinizi bu yazımızda belirttik…

Sızıntılar

Bir klarnetin birçok yerinde sızıntı olabilir. Ses deliklerinde sızıntı oluyorsa, büyük olasılıkla çalarken parmaklarınızın pedlerini kullanmıyorsunuzdur. Özellikle yeni başlayanlar, klarnetlerinin ton deliklerini pedler yerine parmaklarının uçlarıyla kapatmaya çalışırlar. Bu genellikle havanın sızmasına izin verir. Öte yandan, enstrümanın pedlerinde ve / veya bağlantı yerlerinde bir hava sızıntısı varsa, muhtemelen deneyimli bir onarım teknisyenine gitmelisiniz. Profesyonel bir alet tamircisi bu sızıntıları hızlı ve kolay bir şekilde kontrol edebilir. Elbette, enstrümanın üst ve alt eklemlerinde küçük bir üfleme testi yaparak pedlerde veya eklemlerde sızıntı olup olmadığını kendiniz de öğrenebilirsiniz. Eklemler bir arada kalmazsa, sızıntıyı bulmuşsunuzdur. Klarnetiniz ciddi şekilde çatladığı için hava sızdırıyorsa, ki bu daha çok tahta klarnetlerde meydana gelir. Böyle bir durumda ise yeni bir klarnet satın almanın zamanı gelmiş olabilir. Klarnetinizdeki çatlak, havanın geçmesine izin vermeyecek kadar küçükse, o zaman bir tamirci daha da kötüleşmeden çatlağı doldurabilir. Ciddi çatlaklar için onarımlar olsa da, klarnetiniz asla ilk aldığınız zamanlardaki gibi ses çıkarmayabilir.

Klarnet çatlaklarının bir nedeni aşırı sıcaklık ve neme maruz kalmaktır. Enstrümanınızı ne çok sıcak ne de çok soğuk ne çok kuru ne de çok nemli bir ortamda saklamamanız önerilir. Bir enstrümanı uygun iklim koşullarında muhafaza etmeniz son derece önemlidir. Söz konusu bir klarnet ise daha da dikkatli olmalısınız… Tahta aletler sıcaklık değişimlerine karşı çok hassastır ve hızlı bir şekilde zarar görebilir. Klarnet çatlaklarının bir başka olası nedeni de düşürülmek, tekmelenmek, çarpmak veya herhangi bir şekilde fiziksel olarak zarar görmektir. Bu tür zararlı olaylardan korumak için klarnetinizi daima kutusunda sakladığınızdan emin olmalısınız.

Online Klarnet Eğitimi İçin Buraya Tıklayın.

Pedler

Klarnet pedlerinizin değiştirilmesi gerekip gerekmediğini öğrenmek için yalnızca onlara bakmanız gerekir. Ped eski, rengi atmış veya yırtık pırtık görünmeye başlıyorsa, muhtemelen sızdırıyor olduğunu varsayabilirsiniz. Klarnetinizdeki pedler gevşemişse veya yerinden çıkmışsa, kolayca yerine yapıştırabilirsiniz. Bu aşamada sızdırmazlık mumu, sıcak tutkal veya mikro çimento dahil kullanabileceğiniz birçok farklı yapıştırıcı türü vardır. Pedlerinizi değiştirmeniz gerekirse, mantar sudan daha az etkilendiği için bazı uzmanlar mantar ped kullanmanızı önerir. Orta halka pedi hariç üst eklemdeki tüm pedler mantarlı olmalıdır çünkü daha iyi bir ses vermenize yardımcı olurlar. Mantar pedler ayrıca cilt pedlerinden çok daha uzun süre dayanır.

Gürültü

Klarnetinizden olağandışı sesler duymanızın birkaç nedeni vardır. Bir mantar tampon düştüyse, enstrümanınızın olması gereken parçaları temas etmiyor olabilir. Metal üzerine herhangi bir metal veya ahşap teması daha gürültücü bir sese neden olur ve derhal düzeltilmelidir. Anahtarlarınız bükülürse, diğer tuşlarla bağlantı kurabilir ve ses çıkarabilirler. Bu da derhal düzeltilmelidir. Bununla birlikte, gürültünün en yaygın nedeni, sol taraftaki kolları sağ taraftaki tuşlara bağlayan pimleri bağlayan deri tabakası yıprandığında veya düştüğünde ortaya çıkar. Bunun yılda bir kez meydana gelmesi beklenebilir ve düşük E ve düşük F # notaları çalarken fark edilebilir. Böyle bir durumda, klarnetinizi kalifiye bir profesyonele götürmelisiniz ki durumu ucuza ve hızlı bir şekilde düzeltebilsinler. Enstrümanınızın çok daha sıkı hissedeceğini ve fazla gürültünün gitmiş olması gerektiğini fark edeceksiniz.

Yaylar ve Halkalar

Klarnet üzerindeki yaylar yerinden kayabilir, bükülebilir veya kırılabilir. Bu olduğunda, enstrümanınızı çalabilmek istiyorsanız hızlı bir şekilde değiştirilmeleri önemlidir. Bu, ne yazık ki, farklı yayların tümü farklı gerilimler gerektirdiğinden çoğu kişinin kendi kendine yapamayacağı bir onarımdır. Ve bu durumda bir profesyonele danışılması gerekir.

Klarnet zıvana halkalarına sahiptir. Bunlar, aletin çan, namlu ve alt bağlantı kısımlarında ahşabı çevreleyen dairesel metal parçalarıdır. Ahşabın çatlamasını önlemek için zıvana halkalarının sıkı olması önemlidir. Eğer bir zıvana halkası çıkarılabiliyorsa, hemen kontrolü ele almalısınız. Neyse ki basit bir çözümü var. Halka ve tahta arasına sıkıca oturmaları için bir kâğıt şim(ayar saçı yahut layner olarak da tanımlanabilir) yerleştirin.

Revizyon

Ara sıra klarnetinizin elden geçirilmesi gerekir. Cihazınızda ciddi bir sorun veya birkaç küçük sorun varsa bunu yapmalısınız. Klarnetiniz elden geçirildiğinde, bir tamirci her şeyi hemen düzeltir. Bu süreç genellikle, her bir parçanın ve sorunun çözülebilmesi için aletin soyulmasını içerir. Bir revizyon sırasında, oluşan çatlaklar doldurulur ve gerektiğinde klarnetin tüm parçaları temizlenir ve değiştirilir. Bu, pedlerde, mantarlarda veya yaylarda karşılaşabileceğiniz herhangi bir aşınma ve yıpranmanın ele alınabileceği anlamına gelir. Enstrümanın her parçası olması gerektiği gibi olduğunda, klarnet dikkatlice yeniden monte edilecek ve size uygun çalışma durumunda sunulacaktır.

Bu onarımlar nadir gerçekleştirilebilir durumlar olabilir zira her teknisyen bu onarımları yapmaya yetkili değildir. Bu nedenle, özellikle halihazırda biriyle iletişim halinde değilseniz, kalifiye bir onarım teknisyenini nasıl bulacağınızı öğrenmelisiniz.

Tags:

Author: Eda Erturgut

Comments are closed.