Klarnet Nasıl Tutulur: Her Yaştan Yeni Başlayanlar İçin İpuçları

Klarnet Nasıl Tutulur: Her Yaştan Yeni Başlayanlar İçin İpuçları için yorumlar kapalı

 

Bir klarnetin nasıl tutulacağını öğrenmek için el yerleştirme, duruş ve açıyla başlayın. Bu temel ilkeler, net bir ton ve iyi bir ses elde etmenize yardımcı olacaktır. İster bir süredir klarnet çalıyor olun, ister ilk klarnet dersinizi yeni almış olun, klarnetin nasıl tutulacağını öğrenmek yeni başlayanlar için çokça önemli bir ilk adımdır.

Klarnet, genellikle orkestralarda, yürüyüş gruplarında, caz gruplarında ve swing topluluklarında çalınan nefesli çalgı ailesinin bir üyesidir. Klarnetler, öğrenmeleri kolay olduğundan, gelecek vadeden müzisyenler için ilk enstrüman olarak sıklıkla tavsiye edilir. Klarnet üzerinde öğrenilen teknikler daha sonra fagot ve flüt gibi diğer nefesli çalgılara kolaylıkla aktarılabilir.

Klarnet eğitimi hakkında ayrıntılı bilgi için Tıklayın..

Klarnetin nasıl çalınacağını öğrenirken eğitmeniniz size enstrümanı nasıl tutacağınızı göstererek başlayacaktır. Bir klarnet tutmak için aşağıdaki adımlarda ustalaşmanız gerekir:

-Sol el yerleşimi

-Sağ el yerleştirme

-Duruş

-Çalma açısı

Klarnet Nasıl Tutulur

Adım 1. Sol El Yerleştirme

Klarnet çalarken sol eliniz üst eklem olarak da bilinen enstrümanın üst yarısını kapatarak önemli bir destek sağlayıcı konumunu üstlenir. Sol elinizi üst eklemdeki üst deliklerin üzerine yerleştirerek aleti tutun.

Sol baş parmağınızın pedi üst eklemdeki arka deliği kapatırken, birinci, ikinci ve üçüncü parmaklarınız öndeki üç deliği kapatacaktır. Sıkı ama çok da sıkı olmayan bir tutuşa odaklanın. Enstrümanı çalarken elinizi esnek ve hareketli tutmak isteyeceksiniz.

Adım 2. Sağ El Yerleştirme

Sol el yerleşimini kavradıysanız, sağ el yerleşimine geçebiliriz. Bir klarnetin nasıl tutulacağını öğrenirken, sağ elinizin alt eklem olarak bilinen enstrümanın alt kısmını desteklediği eğitmenlerce öğretilir… Hemen hemen tüm klarnetlerde, klarnetin alt ekleminde gümüş veya nikelden yapılmış bir kanca bulunur. Enstrümanı sabitlemeye yardımcı olmak için sağ baş parmağınızı bu kancanın altına koyun.

Ardından, sol eliniz üst eklemde olduğu gibi, sağ elinizin birinci, ikinci ve üçüncü parmakları alt eklemin delikleri üzerine yerleştirilecektir. Serçe parmağınız bu deliklerin altındaki tuşların yanında sallanacağını bilmelisiniz…

Adım 3. Duruş

Artık ellerinizi nereye koyacağınız öğrendiğinize göre, bir sonraki adım doğru duruşu öğrenmektir. Nefesli bir enstrüman olarak klarnetin sesi, nefesinizin kalitesine bağlıdır. Nefes alma tekniğiniz yanlışsa, klarnet çok gıcırtılı veya içi boş olabilir.

Klarnete onu üflediğinizde nefesinizin yumuşak ve sağlam olmasını sağlamak için, daima uzun, düz bir omurga ile oturun veya ayakta durun. Omuzlarınızı kıvırmayın veya sırtınızın üst kısmını bükmeyin. Dik bir omurgayı koruyarak, ciğerlerinizi tam kapasite ile kullanabilecek ve nefesinizi etkili bir şekilde kontrol edebileceksiniz. Bu, klarnet çalma şeklinizde büyük bir fark yaratacaktır.

Adım 4. Çalma Açısı

Son olarak, doğru çalma açısında ustalaşarak bir klarnetin nasıl tutulacağını öğrenin. Enstrümanı ellerinizde kavrarken ve sırtınız düzken, klarneti vücudunuza yakın, klarnet varilini neredeyse göğsünüze paralel olacak şekilde tutun.

Kollarınız neredeyse 90 derecelik bir açıda olmalı, ancak çalarken çok sert olmamaya çalışın. Rahat olun, böylece kolaylıkla çalabilirsiniz. Zil olarak da bilinen ses deliğinin hafifçe dışa dönük olmasına izin verin.

Klarnet tutuşuyla ilgili aklınıza takılan çeşitli soruları gidermek için bizimle iletişime (İLETİŞİM İÇİN TIKLAYIN) geçebilir aklınıza takılan tüm soruları hocalarımıza sorabilirsiniz. Ayrınca ücretsiz deneme dersine katılarak ders işleyişi hakkında ayrıntılı bilgilere sahip olabilirsiniz.

Tags:

Author: Eda Erturgut

Comments are closed.