Klarnet Bakımı ve Onarımı

Klarnet Bakımı ve Onarımı için yorumlar kapalı

Eğer çaldığınız klarnetin performansının düşmesini istemiyorsanız düzenli olarak bakımlarını gerçekleştirmelisiniz. Bu yazımız içerisinde klarnetinizi ilk günkü gibi kullanmanız için klarnet bakım ve onarımı nasıl yapılır konularında sizlere bilgiler aktaracağız.

Aşağıdaki günlük ve aylık bakım işlerini ev ortamında rahatlıkla kendinizde yapabilirsiniz. Ancak klarnet tamiri ile ilgili bilginiz yoksa kurcalamamanız en iyisi olacaktır. İzmir’de enstrüman tamiri ile ilgili destek almak için bağlantıya tıklayarak sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Gelelim yazımızın detaylarına. Klarnet bakım ve onarımı nasıl yapılır ?


Klarnet Bakımı : Günlük – Aylık – Genel Bakım

Klarnet bakımını temelde günlük ve aylık olarak ikiye ayırabiliriz. Aşağıda günlük ve aylık klarnet bakımına ait bilgileri bulabilirsiniz.

Günlük Klarnet Bakımı

Günlük rutin çalışma sonrası yapılması gereken bakımdır. Üfleme sırasında bekin ve klarnetin içinde biriken tükrüğün, nemin temizlenmesi işlemidir. Çantası içerisinden çıkan bez yardımı ile bu işlemi rahatlıkla yapabilirsiniz. Klarneti çantaya yerleştirmeden önce, parçaların birleşme noktalarının silip bu mantarların yağlanması günlük klarnet bakımının son aşamasıdır.

Aylık Klarnet Bakımı

Günlük bakım gibi her ay yapılması, hiç olmazsa önemli yerlerin kontrolünü içeren bakım işlemidir. Birleşme yerlerindeki mantarların yapısı, perdelerin kapanıp kapanmama durumları kontrol edilir. Eğer perdeler rahat kapanmıyorsa, perdeleri birbirine bağlayan teller için reglaj ayarı yapılabilir. Bu konu hakkında detaylı bilgiye sahip değilseniz dokunmamanız tavsiye edilir.

Genel Klarnet Bakımı

Günlük ve aylık bakım işlemleri dışında kalan ve klarnete yapılacakları ilgilendiren işlemlerdir. Daha çok klarnete hakim kişiler ile çalgı onarım teknisyeni ünvanına sahip kişiler tarafından gerçekleştirilir.

Klarnetin genel bakımı içerisinde dikkatle incelenen parçalar güderiler, yayalar, vida, keçe, mantarlardır. 

Bu çalgıları güzel bir şekilde temizlemek için her müzisyenin çantasında yumuşak tüylü bir fırça bulundurması şarttır.

Bu fırça yardımı ile kullanım sonrası klarnet perdelerinin güderileri özenle temizlenir. Böylelikle güderinin ömrü uzatılmış olur.

Kamışların sürekli kırılması canınızı sıkıyor ve artık klarnet kamışına para vermek istemiyorsanız kamış ömrünü de uzatabilirsiniz. Her kullanım sonrası kamışı silmeniz ve üzerindeki ıslaklığı almanız, tahta parçasının ömrünü uzatacaktır.


Klarnetin Perde Temizliği Nasıl Yapılır ?

Klarnetin delikleri çalım sırasında zaman içerisinde hem tükrük, nem hem de parmaklardaki kirlerin işlemesi nedeni ile dolmaya başlar.

Deliklerin kapanması seslerin temiz çıkmamasına ve ton kaybına neden olmaktadır. Dolan delikler ise seslerin daha pes çıkmasını sağladığı için ciddi bir klarnet akort sorunu yaşanmaktadır.

Klarnet bakım ve onarımı için bu deliklerin sürekli olarak temizlenmesi gerekmektedir. Kulak temizleme çubuğu yardımı ile rahatlıkla klarnetin perdelerini temizleyebilirsiniz.


Klarnet Reglaj Ayarı Nedir ?

Reglaj, klarneti sıfır aldığınız zaman ya da daha sonrasında kullanıma bağlı yapılması gerekebilmektedir.  Klarnet reglaj ayarı bir diğer adı ile tuşe ayarıdır.

Klarnet bakım ve onarımı açısından sıklıkla karşı karşıya kalınan bir durumdur. Hem enstrümanı çalarken daha çok keyif almanızı sağlayacak hem de daha sağlıklı bir icra gerçekleştirebilmeniz için kesinlikle yapılması gereken bir ayardır.

Daha çok klarnet bakım ve onarım teknisyenlerinin yaptığı bu ayar perdelerin açıklık kapalılık düzeylerinin ayarlanmasını sağlamaktadır.

Klarnet akordu ve entonasyonu açısından oldukça önemli olan bu durum klarnetin kullanılması, yere düşmesi gibi durumlarda da oluşabilmektedir.

Klarnet ile ilgili aklınıza takılan her türlü soru için İzmir’in en nitelikli klarnet kursu sayfasına bu bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Author: Mert Arik

Comments are closed.