Modern Orkestranın Enstrümanlarına Bakış

Modern Orkestranın Enstrümanlarına Bakış için yorumlar kapalı

1700’lerde, tasarlanan diğer enstrümanlar kısa süre sonra önceki enstrümanların rolünü üstlenmeyi başardı. Fagot, flüt ve obua gibi nefesli çalgılar çokça eşleştirildi. 19. Yüzyıla gelindiğinde ise yaylılar kısmı gibi, pirinç ve vurmalı çalgılar kısmındaki enstrümanlar da gelişme gösterdi.

 

Modern Orkestranın Enstrümanları

Keman, viyola, pikolo(sıradan olandan bir oktav daha yüksek ses çıkaran küçük bir flüt.), İngiliz Kornosu, Fransız Kornosu ve fagonun yanı sıra modern orkestranın diğer müzik aletleri şunları içerir:

 

Klarnet: 1600’lerin sonlarındaki ilk başlangıcından günümüzün klarnet modellerine kadar, bu müzik aleti kesinlikle çok yol kat etti. Yaptığı birçok iyileştirme ve geliştirme çalışmaları sayesinde yıllar içinde çeşitli klarnet türleri üretilebildi.

 

Kontrafagot:: Kontrabason olarak da bilinen rüzgarlı müzik aletleri ailesine ait olan bu kamış çalgısı, fagottan daha büyüktür. Bu yüzden adı “fagonun ağabeyi” olarak da bilinir. Fagottan daha alçak bir volüme sahiptir ve bir müzisyenden akciğer gücü talep eder.

 

Kontrbas: Akustik bas, bas keman, yaylı bas, kontrbas, dik bas, stand-up bas ve doghouse bas olarak da bilinir.

 

Trombon: 19. yüzyılda, sürgülü olan veya olmayan kapaklı trombonlar gelişti. Trombonlar çeşitli boyutlarda ve şekillerde olabilir, günümüzde en yaygın kullanılanı B-flat trombondur. Orkestra müziği çalmak için kullanılan bir bas trombon da bulunur.

 

Trompet: Farklı türlerde trompet vardır, en yaygın kullanılanı B düz trompettir. Ayrıca C, D, E flat ve piccolo trompet (Bach trompet olarak da bilinir) vardır. Kornet, flugelhorn(bir kornet gibi ancak daha yumuşak bir tonda valfli bir pirinç müzik aleti) ve borazan gibi trompetle ilgili enstrümanlar da vardır.

 

Tuba: Yıllar içinde oluşturulan çeşitli türlerde tubalar bulunur. 1835 yılında Johann Gottfried Moritz ve Wilhelm Wieprecht, askeri veya pirinç bantlarda kullanılan BB-düz bas ve E-düz bas olan F. Tuba’da bas tubayı yarattı.

 

Bas Davul: Bas davul, vurmalı bir enstrümandır ve davul ailesinin en düşük ve en büyük üyesidir. Bas davulları, orkestra müziğinin yanı sıra bandolarda da kullanılır.

 

Kettledrum: Timpani veya orkestral kettledrum olarak da bilinir; perküsyon ailesine aittir. Timpaniler, Hindistan’da askeri ve kraliyet geçit törenlerinde kullanılan büyük orkestra davullarından ortaya çıktı. Kettledrum kullanımı daha sonra Avrupa’ya yayıldı ve daha sonra senfoni orkestrası için klasik besteciler (yani Bach ve Handel) tarafından uyarlandı…

 

Snare Drum(Trampet): Trampet, günümüzde çoğunlukla pop ve modern orkestra müziği için kullanılan bir başka perküsyon enstrümanıdır. Trampet davulları silindirik bir şekle sahiptir ve elle veya sopalarla çalınabilir.

 

Ziller: Zillerin eski zamanlarda Mısır ve İsrail’de kullanıldığına inanılıyor. Ziller ayrıca Yunanistan’da Şarap ve coşku Tanrısı Dionysos’u onurlandırmak için kullanıldı. Pompeii’de farklı boyutlarda ziller keşfedildi. Daha sonraki yüzyıllarda Avrupa’nın orkestra müziğine tanıtılacaktı.

 

Üçgen: 18. yüzyılda Türk Yeniçeri müziğinde ve orkestralarda üçgenler sıklıkla kullanılmıştır. 19. yüzyılda, benzersiz sesi nedeniyle üçgenler kullanıldı.

 

Tags:

Author: Eda Erturgut

Comments are closed.