Klarnet Hakkında Bilinmesi Gereken Önemli Bilgiler

Klarnet Hakkında Bilinmesi Gereken Önemli Bilgiler için yorumlar kapalı

Kültürümüzde büyük yeri vardır klarnetin.Kulağa çok hoş gelir sesi.Peki nedir bu klarnet? Bu yazımızda özellikleri tekniği ve tarihçesinden bahsedeceğiz.
Klarnet hakkında bilinmesi gerekenler
Üflemeli çalgılar grubunda yer alan klarnet, tek kamışlı bir enstrümandır. Orkestralarda bandolarda önemli bir yere sahip bu enstrümanı siz de hobi olarak çalmak istiyorsanız ancak klarnet hakkında yeterli bilgiye internetten ulaşamadıysanız doğru adrestesiniz.
Klarnete yeni başlayanlar için yol gösterici nitelikte olan bu yazımız kapsamında klarnet hakkında bilinmesi gereken tüm bilgilere erişebilecek ve aklınızdaki soru işaretlerini bir bir gidereceğiz.
Klarnet nedir ve klarnetin özellikleri nelerdir?

  • Nefesli bir çalgı olmasıyla birlikte bir çok malzemeden klarnet imalatı gerçekleştirilebilir.
  • İlk klarnetler Dalbergia adı verilen ve Afrikada yetişen bir ağaç türünden yapılmaktaydı.
  • Klarnetin iç çapı yaklaşık 15mm genişliğinde bir silindirdir ve alt kısma doğru genişler.
  • Alt kısımda genişleyen bu yapıya verilen isim “kalak”tır.
  • Az öncede bahsettiğimiz gibi bir çok malzemeden klarnet imalatı yapılabilmektedir. Bu malzemelerden biri de metal ve alaşımıdır. Ancak bu metal ve alaşımları ağaçtan yapılan klarnet kadar
  • kaliteli ses vermemektedir.
  • Klarneti üflediğmiz yerin adı “bek”tir. Genellikle yapımında ebonit ve türevleri tercih edilen bek klarnetten aldığınız tonu etkileyen en önemli kısımlardan biridir.
  • Bekin ucunda bir çentik bölgesi vardır ve kamış bu bölgeye oturtulduktan sonra bilezik tipli vida yardımı ile sıkılır.

Klarnette üfleme teknikleri

1)Klasik kabul gören Fransız klarnet üfleme tekniği
Bu teknikte klarnet bekine diş temas etmez. Alt ve üst dudaklar yine alt ve üst dişler üzerinden içeri bükülür ve klarnet üflenir. Klarnetin beki bu iki dudak arasına oturur. Bu tekniğin en büyük dezavantajı çene kaslarını fazla yormasıdır. Ancak geçmiş tarihe baktığımız zaman yeni bir teknik geliştirilene kadar uzun süre özellikle İspanya’da tercih edilmiştir.
2) Asker klarnet üfleme tekniği
Bu teknikte ise alt dudak yine alt dişlerin üzerine kapatılırken üst dişler direk beke temas eder. Çene kaslarını çok zorlamadığı için günümüzün en çok tercih edilen klarnet üfleme tekniği bu olmuştur. Bu ikinci tekniğin ilk teknik olan Fransız modeline göre avantajlarıysa glissando ve vibrato tekniklerini yapmanın daha kolay olmasıdır.
Klarnetin tarihi
Klarnet 17.yy sonlarına doğru icat edilmiş bir enstrümandır. Klarnetin mucidi kim diye merak ediyorsanız Johann Christoph Denner tarafından tasarlanmış bir enstrümandır. Denner’ın klarneti günümüz haline getirmesini sağlayan, fikir aldığı diğer bir enstrüman obuadır. Tek kamışa sahip bir halk çalgısı olan obuadan esinlenmiştir. Klarnet obuaya göre daha uzun olması ile birlikte obuanın çıkardığı temel seslere destek vermek için çalınıyordu. Klarnet için bestelenmiş en eski parçalar Estienne Roger’ın yayımladığı kitapta bulunmaktadır. O zaman ki parçaların yorumlanmasında kalrnetin kamışı üst tarafta yer almaktaydı. Klarnet kamışının alt pozisyona geçişi 1800’lü yılların içerisinde gerçekleşmiştir. 1730’lu yıllarda klarnete “kalak” eklendi. Pes mi notası ve tiz si notasının daha sağlıklı elde edilmesi için klarnetin boyu uzatıldı.

Klarnet Kursu İzmir Bornova’da en iyi klarnet eğitimi için ücretsiz deneme derslerimize bekleriz.

Author: Eda Erturgut

Comments are closed.