Klarnette Bek Seçimi Neye Göre Yapılır?

Klarnette Bek Seçimi Neye Göre Yapılır? için yorumlar kapalı

Klarnet bildiğimiz gibi nefesli enstrümanlar ailesine ait orkestraların vazgeçilmez bir müzik aletidir. Her duyanı mest eden o ses sizin de içinizi titretiyorsa ve çalmak istiyorsanız, bazı kişilerden duyduğunuz çok zor lafını kulak ardı edin ve kendiniz klarnet çalmayı istiyorsanız deneyin. Hemen bir kursa yazılıp iyi bir öğretmenle klarnet hayatına adım atabilirsiniz. Sizde klarnet çalmak istiyorsunuz veya klarnet çalıyorsunuz ancak bek seçiminizi doğru yapıp yapmadığınızı mı merak ediyorsunuz ? Bu yazımızda size bek seçimini neye göre nasıl yapmanız gerektiği konusunda size yol gösteriyoruz.

Klarnet çalmak isteyenler ve çalanların kafasında ki sorulardan başlıca olanı da nasıl bir bek seçmeliyim, nasıl bir bekle çalmalığımdan geçer. Bek klarnetin olmazsa olmazıdır. Klarnetten sesin gelmesini sağlayan kısım bektir. Nefesi klarnete verdiğinizde ilk olarak bek yani kafalığa sonrasında diğer bölümlere giderek sese dönüşür. İki  tane bek seçeneği vardır. Bu seçeneklerden bir tanesi açık bek diğeri ise kapalı bektir. Açık bekin kapalı bekten farkı eğimidir. Bu iki bek arasındaki en bariz farktır. Açık bekin ağızlık ve kamış arasında kalan kısmındaki eğim fazladır.

Bu çeşit beki Türk sanat müziği ve balkan müziklerini çalan kişiler kullanmaktadır. Bunun yani sira caz ve blues tarzındada açık bek tercih edilmektedir. Açık bekin üflemesi kapalı beke oranla daha zordur fakat bununda dudak pozisyon pratikleri ve ipuçları vardır. Bu tarz ipuçlarıyla daha rahatça çalabilirsiniz. Fakat bekin yapısından dolayı dışarıya nefesin kaçması daha fazla olmaktadır. Buda yeni başlayan kişilerin açık beki ilk basta tercih etmemesini gösterir. Kapalı Bek kapalı bekte ağızlık ve kamış arasındaki kısım açıklığı yani eğimi daha azdır. Neredeyse kapalıdır.

Genellikle klasik müzik icra eden kişiler bu tarz bek seçimini tercih ederler. Açık beke oranla üflemesi daha rahattır fakat kapalı bekte sesler daha zayıf çıkarken açık bekte daha kuvvetli çıkar. Çalan kişiyi kapalı bek biraz kısıtlayabilir, bunun nedeniyse dudak pozisyonlarının kapalı bekte kısıtlı olmasıdır. Çalan kişi daha çalarken farklı teknikleri sergileyemeyebilir. Bu da istediğini yaparken bazı sorunlarla karşılaşmasını sağlayabilir. Bahsettiğimiz durum ses dalgalanması  yanivibratodur.

Altın Tavsiye: Klarnet çalmaya yeni başladıysanız size tavsiyemiz kapalı bek kullanmanızdır. Kapalı bek size açık beke oranla daha rahat ve kolay gelecektir. Kapalı bekte hatasız, uygun bir şekilde çalmayı öğrendikten sonra açık bek e geçiş yapabilirsiniz. Kafanızda kapalı bekten açık beke geçerken zorlanırım gibi bir düşünce varsa merak etmeyin acik bekle klarnet icraa eden kisilerin cogu ilk basta kapalı bekle başlamıştırlar. Yazımızın sonunda geldik, kafanızdaki bek seçimini neye göre yapmalıyız sorusuna yanıt vermiş olduğumuzu umuyoruz. Daha fazla sorunuz varsa bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Klarnet kursu İzmir // İzmir klarnet dersi

Tags:

Author: Murat Erturgut

Comments are closed.