Klarnetin Parçaları ve Ne İşe Yaradıkları

Klarnetin Parçaları ve Ne İşe Yaradıkları için yorumlar kapalı

Klarnetin Parçaları ve Ne İşe Yaradıkları

Bugün sizlerle klarnetin parçalarını ve o parçaların ne işe yaraıklarını inceleyeceğiz. Bu bilgileri klarnet kursuna giderek de öğrenebilirsiniz fakat biz bu bilgileri klarnet kursu derecesinde vereceğiz.

Klarnetin-Bölümleri

Aklınızda şu sorular mı var;

+ Klarnetin parçalarının isimleri nelerdir?

+ Klarnetin hangi parçasından ses çıkar?

+ Klarnetin parçaları ne işe yarar?

Yukarıdaki soruların ve aklınızda oluşabilecek diğer tüm potansiyel soruların cevapları bu yazıda. Dilerseniz yazımıza geçelim.


Klarnetin Parçaları ve Görevleri

1) Bek (Ağızlık)

Klarnette sesin çıkışını sağlayan ve ağız içinde kalan bölüme bek denir. Açık ve kapalı olmak üzere iki tipten oluşan bek, klarnetin tonuna, icranın kalitesine ve üflemenin rahatlığına etki eden bir parçadır.

Açık Bek: Kamışın beke yerleştirildikten sonra, uç kısımlarındaki eğim mesafesinin fazla olmasıdır.

Kapalı Bek: Kamışın beke yerleştirildikten sonra, uç kısımlarındaki eğim mesafesinin az olmasıdır.

2) Kamış: Bekin açık olan arka yüzeyine yerleştirilen ve sesin çıkışını sağlayan yassı ve ince tahtaya verilen isim kamıştır. Yumuşaktan, serte doğru 1 numaradan, 5 numaraya kadar kamış çeşidi bulunmaktadır. İyi bir klarnette kamış ve bek uyumu çok önemlidir.

3) Bilezik: Kamışın bek üzerinde sabit durmasına yardımcı olan metal parçaya bilezik denir. Son zamanlarda bazı önemli firmalar, bileziğin de tona etki ettiğine dayanan araştırmalar yapmıştır. Yakın zamanlarda ise 3 farklı ton aralığına sahip bilezik üretmeye başlamışlardır. Bileziğin üretilme malzemesi iki çeşit olup, deri ve metaldir.

4) Baril:  Klarnette bekten sonra gelen ve akort için çok önemli rol oynayan bölümdür. Baril sayesinde akortta küçük değişiklikler sağlanabilir.

İki farklı baril çeşidi vardır.

Uzun Baril: Akordun pesleşmesi için üretilmiştir.

Kısa Baril: Akordun tizleşmesi için üretilmiştir.

5) Üst Bölüm:  Barilden sonra gelen kısım olup, üst bölüm olarak adlandılıran ve sol ile kullanılan parçadır.

Bu kısım 4 adet deliğe ve deliklerin üzerinde metal yüzükler ve bunların çevresinde çeşitli uzunluklarda metal delikler barındırırç

6) Alt Bölüm(Şalümo): Üst nölümden sonra gelen ve sağ el ile kullanılan bölümdür. Ön tarafında üç delik, arka tarafında ise klarneti dengede tutabilmek için sağ elinizin baş parmağınızı koyabileceğiniz bir destek uzantısı barındırır.

7) Kalak: Sesin çıkışının gerçekleştiği kısımdır. Pavilion adı da verilmektedir.


Eğer bu konu hakkında daha da derinlemesine bir araştırma okumak istiyorsan “Klarnetin Bölümleri” isimli yazıyı okuyabilirsin.

Eğer klarnete nasıl üflemen gerektiği konusunda bir yardım ve bilgilendirme istiyorsan “Klarnet Nasıl Üflenir?” isimli yazıyı okuyabilirsin.

Eğer bir klarnet satın almak istiyorsan ancak hangi marka ve modeli satın almak gerektiğin konusunda endişelerin var ise “İlk Kez Klarnet Satın Alacaklar İçin En Uygun Fiyata Klarnet Satın Alma Rehberi” isimli yazıyı okuyabilirsin.

Tags:

Author: Murat Erturgut

Comments are closed.