Klarnet Çeşitleri

Klarnet Çeşitleri için yorumlar kapalı

 

Klarnet, yıllar boyunca birçok değişiklik ve yeniliğe uğramıştır. 1600’lerin sonlarındaki ilk başlangıcından günümüzün klarnet modellerine kadar, bu müzik aleti kesinlikle çok şey yaşadı. Yaptığı iyileştirmeler nedeniyle yıllar boyunca birçok farklı klarnet türü yapılmıştır. En yüksekten en alçak sese kadar iyi bilinen klarnet türlerinden bazıları şunlardır:

 

Sopranino Klarnet A-Flat – Daha çok Avrupa ve Avustralya’da askeri gruplarının bir parçası olarak kullanılır. Bu tür klarnet çok nadirdir ve bazıları tarafından koleksiyoncu öğesi olarak kabul edilir.

 

Sopranino Klarnet E-flat – Küçük boyutundan dolayı bebek klarnet olarak da adlandırılır. Geçmişte kornetin veya yüksek trompetin yerini aldı. Bu, Berlioz’un “Symphonie Fantastique” adlı eserinde kullanılan klarnet türüdür.

 

D’deki Sopranino Klarnet – C klarnetinden daha kısadır ve çalması E-düz klarnetten daha kolaydır. Bu, Richard Strauss tarafından “Till Eulenspiegel” de kullanılan klarnet türüdür.

 

C’de Klarnet – Bu tür klarnet, küçük boyutundan dolayı çocuklar için uygundur. B-düz klarnetten daha kısadır ve piyanolar ve kemanlarla aynı perdeye sahiptir. Yeni başlayanların kullanması daha uygundur.

 

B-flat klarnet – Bu en yaygın kullanılan klarnet türüdür. Okul grupları ve orkestralar gibi çeşitli müzik topluluklarında kullanılır. 3 1/2 ila 4 oktav aralığına sahiptir ve caz, klasik ve çağdaş gibi çeşitli müzik tarzlarında kullanılır.

 

A’da Klarnet – Çoğunlukla senfoni orkestralarında kullanılan bu tür klarnet, B-düz klarnetten daha uzundur ve aşağıda yarım nota ile işaretlenmiştir. Oda müziklerinde hem Brahms hem de Mozart tarafından kullanılır.

 

A’da Bassette Clarinet – Bu, nadir görülen klarnet türlerinden biridir. Bir A klarnetine benzer şekilde inşa edilmiştir. İki tür beşik vardır, düz klarnet ve bükülmüş boynuz. Mozart’ın “Klarnet ve Yaylı Çalgılar için Beşlisi” ve Mendelssohn’un “Duo konseri” nde kullanılmıştır.

 

F’deki Bassette Horn – Alto klarnetiyle benzer boyutta, ancak F’de perdeydi. Geçmişte, bu tür klarnet ortada bükülmüştü ama şimdi metal bir boyun ile düz. Mozart tarafından “Requiem” de kullanılmıştır.

 

B-bemolde Kontra Bas Klarnet – Bu klarnet türü, bastan bir oktav daha düşük ses çıkarır. Ya yaklaşık 6 fit uzunluğunda düz bir şekle ve yaklaşık 4 fit uzunluğunda U şeklinde bir şekle sahiptir. Metal veya ahşaptan yapılabilir.

E-bemolde Alto Klarnet – Daha küçük müzik toplulukları için uygundur ve E-flat’teki bebek klarnetinden bir oktav daha düşük olan E-flat ses tonuna sahiptir. Boyut olarak daha büyüktür ve bu tür klarnetin müzisyenleri genellikle bir kayış veya yer çivisi kullanır.

B-bemolde Bas Klarnet – Çalınacak bir yer sehpası gerektiren ağır bir klarnet türüdür. Daha büyük bir çanı ve kavisli bir boynu vardır. Bu türün iki çeşidi vardır: biri daha düşük C’ye ve diğeri düşük E-flat’e iner. Maurice Ravel tarafından “Rapsodie Espagnole” adlı eserinde kullanılmıştır.

Contra Alto Klarnet E-bemolde – Bu klarnet türü, alto’nun bir oktav altında çalar ve iki biçime sahiptir: düz ve döngü. Derin bir kaydı vardır, ancak senfoni orkestralarında nadiren kullanılır.

B-bemolde Kontra Bas Klarnet – Bu klarnet türü, bastan bir oktav daha düşük ses çıkarır. Ya yaklaşık 6 fit uzunluğunda düz bir şekle ve yaklaşık 4 fit uzunluğunda U şeklinde bir şekle sahiptir. Metal veya ahşaptan yapılabilir.

 

Burada listelemediğimiz başka klarnet türleri de var elbette ama yukarıda listelediklerimiz klarnet ailesi içinde en çok bilinenleridir diyebiliriz…

 

Tags:

Author: Eda Erturgut

Comments are closed.