Başlangıçtan İleri Düzeye Tüm Seviyeler İçin Altı Klarnet İpucu

Başlangıçtan İleri Düzeye Tüm Seviyeler İçin Altı Klarnet İpucu için yorumlar kapalı

Klarnet, özellikle yeni başlayanlar için öğrenmede kolaylık sağlayacak harika bir enstrümandır. Klasik, caz veya diğer müzik türlerinin hangisiyle ilgileniyorsanız olun, klarnetin her türe uyan çok yönlü bir sesi vardır. Birkaç klarnet ipucu öğrenerek, kısa sürede yetenekli bir müzisyen olabilirsiniz…

Nefesli çalgılar ailesinin bir parçası olan klarnete, hava bir kamış aracılığıyla üflendiğinde ses üretir. Bir müzik eğitimcisi, bu tekniği doğru biçimde öğrenmenize ve klarnet çalmak için ustalaşmanız gereken pek çok diğer tekniğe ve yönteme yardımcı olabilir.

Yıllardır klarnet çalıyor olsanız bile, bu klarnet ipuçlarını tekrar hatırlamak, enstrümanınızdan daha fazlasını almanıza yardımcı olacaktır.

İşte yeni başlayanlar, orta düzey öğrenciler ve profesyonel müzisyenler için 8 klarnet ipucu:

  • Daha Sert Üfleyin
  • Ağızlıktan Korkmayın
  • “C” El Pozisyonunu Kullanın
  • Klarnetinizi Doğru Açıda Tutun
  • Farklı Tonlar İçin Farklı Kamışları Deneyin
  • Pratik Yaparak Mükemmelleşin

Klarnet eğitimi hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın.

Başlangıçtan İleri Düzeye Tüm Seviyeler İçin 8 Klarnet İpucu

Daha Sert Üfleyin

İlk önce, daha sert üflemelisiniz! Pek çok klarnetçi, özellikle yeni başladıkları zaman, çalarken yeterince nefes kullanmazlar. Klarnet küçük bir enstrüman olmasına rağmen, en pürüzsüz, en net tonları üretmek için çok fazla hava gerektirir.

 

Karnınıza derin bir nefes alarak akciğerlerinizi doldurma alıştırması yapın, ardından karın kaslarınızı kullanarak havayı olabildiğince güçlü bir şekilde dışarı itin. Zorlu nefes almaya alışkın değilseniz, klarnetiniz olmadan gün boyunca egzersiz yaparak bu kas hafızasını geliştirebilirsiniz.

 

İpucu Ağızlıktan Korkmayın

‘Bek’ olarak da bilinen ağızlık, klarnet çalmada en önemli unsurlardan biridir. Ağzınızı enstrümanın ucuna yerleştirdiğinizde daima doğru tekniği kullandığınızdan emin olun.

 

Çoğu zaman, yeni başlayan öğrenciler çok tereddütlüdür ve ağızlarını kabuğun üzerine yeterince uzağa koymazlar. Sonunda, çalma tarzınız için en iyi konumu bulursunuz, ancak üst dişlerinizi ağızlığın ucundan yaklaşık yarım inç aşağıya yerleştirerek başlamanızda fayda var..

 

Not: Ağız tekniğiniz üzerinde çalışırken, her şey verimli noktayı bulmakla ilgilidir, bu yüzden kamışı çok fazla ısırmayın!

İpucu. “C” El Pozisyonunu kullanın

Klarnet çalarken, elinizi enstrümanı düzgün bir şekilde tutacak kadar sıkı, ancak çalacak kadar gevşek tutmalısınız. Rahat bir tutuşa sahip olmanızı sağlamanın bir yolu ise, “C” el pozisyonunu kullanmaktır.

 

Klarnetinizi tutarken ellerinize bakın. İşaret parmağınızla baş parmağınız arasındaki eğri geniş bir “C” şekli oluşturmalıdır. Bu şekil çok dar veya köşeli ise, yeniden C tekniğine göre ayarlayın.

 

İpucu Klarnetinizi Doğru Açıda Tutun

Klarnetinizin sesi pürüzsüz ve temiz olmalı, keskin veya gıcırtılı olmamalıdır. En iyi tonu üretmediğinizi fark ederseniz, enstrümanınızın açısını düşünün. Klarneti, vücudunuzdan yaklaşık 45 derecelik bir açıyla rahat bir şekilde tutmalısınız.

 

Ayrıca, çalarken iyi bir duruş uyguladığınızdan emin olun. Düz bir şekilde oturun ki ciğerlerinizi çökertmeyin ve solunum yollarınızı sıkıştırmayın, ancak sert veya rahatsız hissedecek kadar düz olmayın.

 

Farklı Tonlar İçin Farklı Kamışları Deneyin

Klarnette daha gelişmiş bir hale geldikçe, farklı kamışları denemek isteyeceksiniz. Klarnet kamışları farklı malzemelerden yapılabilir. Ayrıca farklı uzunluklarda bulunabilirler. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu niteliklerin her biri farklı sesler üretir.

 

Ayrıca, yeni bir kamış paketi aldığınızda, bazıları doğal olarak diğerlerinden daha iyi bir sese sahip olacaktır. Her kamışta aynı notayı aynı miktarda hava kullanarak çalın ve tondaki farklılıkları dinleyin. Ardından, en sevdiğiniz klarnet kamışını seçin.

 

Pratik yapmak mükemmelleştirir

Son olarak, herhangi bir müzik aletinde olduğu gibi, yapabildiğiniz kadar pratik yapın! Ne kadar çok pratik yaparsanız, o kadar çabuk usta bir klarnetçi olursunuz. Mümkün olduğunda fazladan on dakikalık bir pratik süresi eklemeye çalışın. Kendinizi motive etmekte güçlük çekiyorsanız, size hatırlatmak için telefonunuzda bir alışkanlık uygulaması kullanmayı deneyin.

Aklınıza takılan başka soruları gidermek için hemen bizimle iletişime geçin! Buraya Tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz!

Tags:

Author: Eda Erturgut

Comments are closed.