Klarnetin Ses Genişliği ve Tınlama Bölgeleri

No Comments »

 

Klarnetteki ses genişliği 4 oktava çok yakındır.

 

İşte bu genişlik içerisinde hem diatonik, hem de kromatik seslerin tümünün elde edilmesi mümkün olur. Ek çizgideki, daha doğrusu dördüncü ek çizgideki sol notasından daha da ince haldeki notaların çalınması biraz zor olduğundan dolayı klarnette de bu seslerin kullanılması pek az tercih edilir. Eğer ki bu seslere ulaşılmak isteniyorsa tercih küçük klranetten yana olmalıdır.

Flütte ve obuada en kalındaki temel seslerden sonra gelen  sesler, bu temel seslerin bir oktav kadar incesi şeklinde, daha ince seslerde de demin bahsettiğimiz temel, yani esas seslerin genel olarak iki oktav incesi şeklinde elde edilirler. Gövdesi silindir biçiminde olan klarnette elde edilmiş doğuşkanlar ise tek sayılı olmaktadır. Üçüncü çizgideki Si sesi, klarneti en kalın sesi, daha doğrusu yazılı anlamdaki en kalın sesi  olarak bilinen Mi sesinin dudak ve aynı zamanda nefes ayarı ve ayrı olarak perde yardımıyla çıkartılan üçüncü doğuşkandır.

 

Klarnetin Tınlama Bölgeleri

Klarnetin 4 tınlama bölgesi bulunur.Bunlar kalın ses bölgesi, kötü sesler, orta ses bölgesi, ince ses bölgesi şeklindedir. Kısaca bunları tanımlayacak olursak şöyle ;

Kalın ses bölgesi : En kalın ses diye bilinen Mi’den Fa diyez notasına kadar gelen bölge anlamına gelir.

Kötü sesler : Sol notasından Si bemol notasına kadar olan bölgede yer alır.

Orta ses bölgesi : Bu bölge sesin kulağa en güzel gelen bölgesidir. Orta ses bölgesi diye adlandırılır. Si notasından Do notasına kadar gelen bölüme verilen isimdir. Bu bölgenin bir diğer ismi de “klarino” olarak bilinir.

İnce ses bölgesi : İkinci ek çizgide bulunan Do’dan sonra gelen ve daha ince seslerdir. Gür çalındığında ise kulağa rahatsızlık verir. Zira sert seslerdir.

Author: Murat Erturgut

Comments are closed.