Klarnet Parçaları ve Özellikleri

No Comments »

klarnetKlarnet üst gövde, alt gövde ve kalak olmak üzere üç temel parçadan, kafalık ve fıçı olmak üzere de iki ek parçadan oluşan bir enstrüman türüdür.

Klarnet çoğunlukla ağaçtan üretilen, tahta üflemeli ailesine ait bir enstrümandır. Çoğunlukla da yapımında, dayanıklı ve sert bir ağaç olan abanoz kullanılır. Abanoz ağacının yanı sıra yine sert bir kauçuk ağacı türü olan ebonitten ve metalden üretilen klarnet çeşitleride mevcuttur.

Klarnetin aşağıdan yukarıya doğru daralan bir yapısı vardır ve gövdesi silindirik boru biçimindedir.

Klarnetin kalak bölümü, klarnetin orta kısmı ile ( alt gövdesiyle) birleştirilen, obua kalınlığında olan klarnetin en geniş parçasıdır.

Üflemeli çalgıların hemen hemen hepsinde olduğu gibi klarnette de kamış kullanılır. Klarneti çalan kişinin nefesi ile titreşime geçen kamış, boru içindeki havayı titreşime geçirerek ses elde edilmesini sağlar. Klarneti çalacak olan kişinin sol eli yukarıda, sağ eli ise aşağıda olmak üzere az bir eğimle yere doğru tutulur.

Klarnet, 19 perdeden oluşur. Flütte ve obuada olduğu gibi, klarnetin gövdesinde de ses deliklerini açmaya ve kapamaya yarayan metal bir mekanizma vardır. 1840’lı yıllarda flüte uygulanan “Boehm sistemi” daha sonra, Paris konservatuvarı öğretim üyesi ve klarnetçi Klosé tarafından, bu sistemin klarnete de uygun olduğunu fark etmesi sonucu Boehm sistemi klarnete de uygulanmaya başlamış. Klosé’dan sonra farklı zamanlarda farklı kişiler tarafından sistem geliştirilmiştir.

Klarnette kafalık : Bek ve kamış bir bilezik aracılığıyla bağlanarak klarnetin son parçasını oluşturan kısımdır.
Varil (fıçı) ise, klarnetin diğer enstrümanlarla akort edilmesine yardımcı olan parçadır.

Author: Murat Erturgut

Comments are closed.